В новия Дом за стари хора в "Струмско" внуци се грижат за баби и дядовци

30 юли 2011 00:20   6 коментара   72237 прочита
Новият дом отвън е като хотел
Новият дом отвън е като хотел


Новият дом отвън е като хотел

Средната възраст на персонала от социални работници, рехабилитатори, психолози, медицински сестри е 35 г.

Внуци да се грижат за бабите и дядовците си, това е усещането, което е постигнато в най-новия Дом за стари хора в благоевградския квартал "Старо Струмско", който е филиал на Дом "Свети Мина" в село Падеш, а причината е, че средната възраст на новоназначените 30 души обслужващ персонал е едва 35 години. Сред тях са рехабилитатори, психолози, социални работници, медицински сестри, социален терапевт.

Христо Михалков е само на 26 години, наскоро е завършил ЮЗУ и е изключително мотивиран да помага на възрастните хора с наученото като трудов терапевт. Искам да ги накарам да се чувстват пълноценно и да правят нещата, които обичат, затова сме организирали ателиета по цветарство, градинарство, чистота, зеленчукопроизводство.

При постъпването в дома, след като се е настанил и опознал средата, заедно с медицинския работник вземаме предвид общото състояние на човека - дали е имал по-сериозни заболявания, какъв трудов опит има, какво обича да прави в свободното си време, и препоръчваме определено занимание в нашите ателиета. Разбира се, това става само ако възрастният човек желае, не е задължително.

Вече много от първите 20 обитатели са приели трудовата терапия и ежедневно се занимават, жените предимно с цветарство, плетива и пр., докато мъжете предпочитат реда и чистотата на дома - косят зелените площи, грижат се за дръвчетата, събират листата, поливат, общо взето вижда се, че им доставя удоволствие да се грижат един вид за дома като за собствената си къща, обяснява Михалков. Споделя, че при тях има дори и изобретател, един дядо, който работел върху изделие, наречено "меча стъпка" - облекчавало болките от ошипяване на гърба.

Моята работа е да им помагам да си намерят материали, а и за каквото ме помолят, добавя младежът. Почти на неговата възраст е и социалната работничка Ирина Петрова, крехка, приветлива и с топли сини очи тя веднага печели симпатиите на възрастните жени, вероятно напомня на внучките им. В деня преди откриването тя, както и целият персонал, е заета да мие прозорци, да чисти и подрежда стаите.

Докато го прави, възрастен мъж срамежливо я приближава и с известно смущение я пита дали може да получи тоалетна хартия, естествено, молбата му веднага е изпълнена. Когато подбирахме персонала, едно от водещите условия бе да са мотивирани, да са социално чувствителни и да са готови да помагат на хората дори и когато се наложи да свършат нещо, което не е в преките им задължения, обясни началникът на социалния отдел в община Благоевград Мила Соколова.

Повечето от постъпващите са преживели лични истории, които и са ги довели в дома, затова е важно да намерят спокойствие и сигурност. Това, че мястото е добре уредено, не ги прави непременно щастливи, едни тъгуват за семействата си, други не крият разочарованията си, трети се затварят в себе си, както се казва, всеки с грижите си. Но все пак, когато човек го застигнат старините и се нуждае от грижа, е добре да има поне един добър вариант, а Домът в Струмско е такъв. Бившето училище е преобразено тотално и в момента прилича повече на тризвезден хотел, разполага с 42 стаи, двойни, тройни и единични, оборудвани са с чисто нови легла, гардероби, телевизори и самостоятелни санитарни възли.

Обитателите си чистят сами стаите, но веднъж седмично има основно чистене, извършвано от персонала. Не се позволява на възрастните хора сами да мият единствено баните, за да не се подхлъзнат на плочките. На два от етажите има оборудвани мини кухни, където могат да си приготвят каквото поискат, кафе, ядене, баници... Иначе има добре обзаведена столова, в която им се предлага готвена храна ежедневно. Ето и как изглежда едно примерно меню:

Закуска:

масло, сирене, сладко, мляко, чай

Обяд:

супа, пиле с картофи, десерт -

плодове, крем

Вечеря:

айрян, мусака

За вчерашния ден, когато домът бе официално открит, менюто бе празнично и освен пилешка пържола като основно, десертът бе торта.

На повечето етажи има кътове за разговори, а на първия етаж във фоайето е разположена мека мебел с маса и огромен плазмен телевизор. Това е и любимото място за разговори, тук се гледат задължително новините и сапунените сериали. В дома са монтирани асансьори, които спестяват усилия при качването на по-високите етажи, а до всички помещения е осигурен достъп и за инвалиди.

Дворът е огромен, разположен е върху няколко декара, напълно е озеленен, навсякъде са засадени цветя, тревните площи се поливат редовно, има и вътрешен паркинг, който е само за коли на живеещите. На много места са поставени пейки и беседки, има и алеи за разходка. Всичко това е построено от фирма "Маргарита - П - Петрун Костадинов" за 1 351 719 лв. след спечелен проект "Ремонт, реконструкция и модернизация на съществуваща социална инфраструктура на територията на община Благоевград" по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013 г."

Как се кандидатства за настаняване в дома

Лицата, желаещи да ползват социални услуги, които са делегирани от държавата дейност /домове за деца, домове за възрастни хора с увреждания, домове за стари хора и други/, е необходимо да подадат в дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес следните документи:

1. Молба за ползване на социални услуги, делегирани от държавата дейности - /Приложение №1/, с приложени към нея:

- декларация за семейно положение, доходно и имуществено състояние /Приложение №2/;

- медицинско удостоверение от общопрактикуващ лекар за общо здравословно състояние - /Приложение №3/;

- медицинска характеристика на кандидат-потребителя за ползване на социални услуги в общността /специализирана институция/ от лекар - психиатър - /Приложение №4/;

- удостоверение от Служба по вписвания към Агенция по вписванията;

- удостоверение за декларирани данни от териториална дирекция "Приходи и администриране на местни данъци и такси";

2. Документ за самоличност за справка;

3. Копие от личен амбулаторен картон, ако има такъв;

4. Копие от решение на ЛКК, ТЕЛК, НЕЛК, ако има такова;

5. При необходимост доставчикът на социални услуги може да изисква и други документи.

Въз основа на подадената молба и приложените документи, социални работници от дирекция "Социално подпомагане" по настоящ адрес извършват социална оценка на потребностите от социални услуги, която се отразява в доклад-предложение.

Настаняването в специализирани институции и предоставянето на социални услуги в общността, когато са делегирани от държавата дейности, се извършват със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане", издадена въз основа на доклада.


Още за: дом   Хр. Михалков   персонал   Още от: Отблизо

Принтирай статия
6 коментара
30 Юли 2011 10:04 | М. Георгиева
Оценка:
22
 (
26
 гласа)

Приветствам подобни начинания и даже бих казала, че трябва да се върви в тази посока, не само като се строят домове, а и като се работи с възрастните хора извън домовете, за да могат да приемат постъпването в такъв дом не като драма, а като добро решение. Дай боже всекиму да достигне достолепна възраст и да може да направи своя избор. Освен това бих казала и следното: не се плашете мили хора, живеещи в домове за възрастни, с условия, като описаните по-горе, защото там не сте самотни /човек и у дома може да се чувства самотен/, там сте под непрекъснато медицинско наблюдение, осигурена е физическата ви храна и топлина, а за душевната, не се сърдете на децата си и на близките си, и няма да се чувствате изоставени.


31 Юли 2011 16:19 | Аз
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

С особено удоволствие прочетох, че в родния ми град вече има модерен дом за хора от 3 -тата възраст. Надявам се това да се оцени от обществеността като изключително полезна придобивка. В подобни домове европейците отиват с радост по собствено желание, защото там социалният им живот пълноценно продължава, не са самотни, правят екскурзии, посещават концерти и СЕ НАСЛАЖДАВАТ на старините си. Да си в такъв дом не е срамен, а естествен нов етап от живота .!Така и семейството е спокойно, че възрастният родител е щастлив!


31 Юли 2011 23:16 | 777
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Този дом за възрастни има ли си управител, директор?


04 Август 2011 18:36 | хиси
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Такива домове трябва да има във всеки град пък то дори и дарения да се правят ще се виждат къде ще отиват стига дисциплината да я има ще бъде прекрасно за хората които ще имат нужда. Радвам се, това е много нещо голяма придобивка.


16 Октомври 2011 17:26 | Петкова
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Някой може ли да даде телефон за връзка с дома?
Благодаря предварително


28 Ноември 2012 20:42 | ilarion
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ДОМ за възрастни и хора с физически увреждания !

Намира се в Златоград по пътя за Смолян-Пампорово, до село Старцево.
За храната се грижат хора които не са забравили
старите български рецепти, а за здравето бди денонощно
медицински екип, лекар, медицински сестри и рехабилитатори.
За контакти:

с господин Иларион Станчев

GSM: 0888/342766
тел. офис: 0361/80371
e-mail: arpezos-group@mail. bg
гр. Кърджали
България

саит: http://www.arpezos-group.com




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар